- Wadi
- Omvormers
- Knotwilgen
- Laadplein
- Biodiversiteit
- Fietsenstalling
- Poolauto
- Vissenbos
- Zonnedak
- Eendenkorven
- Takkenrillen
- Sedumdak
Wadi
Een wadi, ook bekend als natuurlijk waterbeheer, stimuleert niet alleen de waterinfiltratie maar fungeert ook als een effectieve maatregel bij hevige regenval. Het voorkomt wateroverlast door het regenwater sneller af te voeren. Bovendien gaat een wadi niet alleen overstromingen tegen, maar bestrijdt het ook droogte door een gezond grondwaterpeil te bevorderen.
Tijdens stevige regenbuien speelt onze wadi een belangrijke rol in het afvoeren van het vele water. Het geleid het water behendig naar putten en filtratiebuizen, die vervolgens het overtollige water naar onze vijver leiden. Een leuke bijkomstigheid is dat deze buizen ook organisch materiaal tegenhouden, wat weer bijdraagt aan een gezonde nutriëntenbalans in de vijver. Een soort natuurlijke schoonmaakdienst, zou je kunnen zeggen.
Wat onze wadi nog meer geliefd maakt, is de positieve impact op de omgeving. Door waterminnende vegetatie te stimuleren, draagt het bij aan een groenere en levendige omgeving. Bovendien wordt de biodiversiteit versterkt, omdat de wadi een ideale habitat biedt voor verschillende planten en dieren.
En hier komt het beste deel: niet alleen voorkomt onze wadi overstromingen en bevordert het de biodiversiteit, maar het geeft ook het rioleringssysteem op onze campus wat ademruimte. Dus, naast zijn functionele rol, zorgt onze wadi voor een natuurlijke, veerkrachtige omgeving waarin water slim wordt beheerd. Dat is nog eens een slimme én groene oplossing!
Omvormers
In dit huisje transformeren de omvormers de gelijkstroom (DC) afkomstig van onze zonnepanelen naar wisselstroom (AC) voor de campus.
Onze doelgerichte aansturing van de omvormers, gebaseerd op het energieverbruik op de campus en de prijzen op de energiemarkt, leidt tot een optimaal rendement. Deze aanpak is speciaal ontworpen om duurzame energiebronnen efficiënt te benutten en de ecologische voetafdruk te minimaliseren.
Deze omvormers zijn geleverd door SolarEdge en onderscheiden zich door hun vermogen om te sturen op DC-spanning. Dit opent de deur naar directe koppeling op DC-niveau tussen zonnepanelen en diverse apparaten, waaronder bijvoorbeeld een electrolyser. Dit is niet alleen gunstig voor de huidige energiebehoeften op de campus, maar biedt ook mogelijkheden voor innovatieve toepassingen zoals waterstofproductie uit zonnestroom.
De strategische plaatsing van de omvormerhuisjes buiten is niet alleen ingegeven door brandveiligheidsoverwegingen, maar ook met het oog op efficiënte koeling. Deze positionering garandeert niet alleen de veiligheid van het systeem, maar draagt ook bij aan de duurzaamheid en betrouwbaarheid van de gehele energievoorziening op onze campus.
Knotwilgen
Wilgen behoren tot de boomsoorten in Nederland die de grootste aantrekkingskracht uitoefenen op insecten, en wel tot wel 728 verschillende soorten! De takken van wilgen vormen een levendige habitat waarin insecten overvloedig aanwezig zijn, wat op zijn beurt vogels en andere insecteneters aantrekt.
In de dichte takkenstructuur van wilgen vinden zangvogels, vleermuizen en andere kleine zoogdieren een geschikte plek om te broeden en te verblijven. De kroon van de wilg biedt niet alleen beschutting, maar ook een vruchtbare omgeving voor diverse dieren.
De schaduw die de wilg werpt, komt ten goede aan verschillende soorten vissen en amfibieën die in het water van de vijver gedijen. De gunstige omstandigheden onder de wilg dragen bij aan de biodiversiteit en het ecologisch evenwicht in onze vijver.
Historisch gezien werden de takken van knotwilgen voor diverse doeleinden gebruikt in en rondom huishoudens, zoals voor het maken van hagen, manden, meubels en speelgoed. Op The Green Box geven we een eigentijdse invulling aan het gebruik van wilgentakken door ze te benutten voor de creatie van takkenrillen. Deze toepassing draagt niet alleen bij aan de ecologische waarde van het terrein, maar ook aan het behoud van tradities en het duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen.
Laadplein
Bij The Green Box beschikken we over een laadplein met 20 laadpalen, wat neerkomt op 40 laadpunten. Van deze 40 laadpunten hebben er 10 een DC-aansluiting en 30 een AC-aansluiting. Dankzij zowel AC- als DC-laders kunnen we aan de diverse behoeften van elektrische voertuigen tegemoetkomen.
AC-laders leveren wisselstroom, terwijl DC-laders gelijkstroom leveren. Het verschil in laadsnelheid tussen AC en DC wordt grotendeels bepaald door het vermogen van de omvormer in de elektrische auto. Doordat DC-laders gelijkstroom rechtstreeks aan de batterij leveren, kunnen elektrische auto’s sneller worden opgeladen in vergelijking met het gebruik van AC.
Onze AC-laders bieden een maximaal laadvermogen van 22 kW, wat overeenkomt met een toevoeging van ongeveer 100 kilometer bereik per uur. Voor nog sneller opladen hebben we DC-laders met een maximaal laadvermogen van 40 kW, wat resulteert in een toevoeging van ongeveer 200 kilometer bereik per uur. Deze variatie in laadsnelheden stelt elektrische rijders in staat om de laadcapaciteit te kiezen die het beste past bij hun behoeften en tijdschema’s.
Als onderdeel van onze voortdurende inspanningen om de laadervaring te verbeteren, experimenteren we op ons laadplein met loadbalancing. Hierdoor kunnen meerdere auto’s tegelijkertijd efficiënt worden opgeladen, waardoor wachttijden worden geminimaliseerd en de beschikbare laadcapaciteit optimaal wordt benut.
Op zonnige dagen wordt je elektrische auto volledig opgeladen met zonnestroom, waardoor de impact op het milieu verder wordt verminderd. We geloven dat elektrisch rijden niet alleen een slimme keuze is voor individuele mobiliteit, maar ook een positieve bijdrage kan leveren aan een schonere en duurzamere toekomst. Bij The Green Box zetten we ons in om deze visie werkelijkheid te maken en elektrisch rijden nog aantrekkelijker te maken voor iedereen.
Biodiversiteit
Een fijne werkplek voor mens en dier. Daarom zetten wij ons in voor biodiversiteit. Ons bloemrijk grasland telt bijvoorbeeld 3000 vierkante meter, waarin we maar liefst 29 verschillende soorten kleurrijke bloemen hebben ingezaaid. Dat ziet er niet alleen prachtig uit, maar speelt ook een cruciale rol in het bevorderen van de biodiversiteit op ons terrein.
Ons terrein, en met name onze vijver, trekt namelijk een verscheidenheid aan dieren aan, waaronder vlinders, insecten en vogels. De natuurvriendelijke oever van onze vijver, begroeid met riet, fungeert als een aantrekkelijke schuilplaats en broedplaats voor vele diersoorten. Te midden van deze levendige habitat, komt de cruciale rol van insecten in ons ecosysteem duidelijk naar voren. Insecten vormen namelijk een onmisbare schakel in ons ecosysteem. Ze spelen een cruciale rol bij het bestuiven van maar liefst 80% van de Nederlandse planten, wat essentieel is voor het voortbestaan en de gezondheid van ons plantenrijk. Bovendien dienen insecten als een belangrijke voedselbron voor vele dieren.
Om de natuurlijke habitat van de dieren in het bloemrijke grasland te behouden, passen we een gefaseerde maaiing toe. Door dit gefaseerd maaien gedurende het jaar creëren we zones waarin dieren kunnen schuilen, nestelen en zich voeden. Deze aanpak houdt rekening met de levenscyclus van verschillende planten en dieren, waardoor we een constante bloei en activiteit in het grasland behouden. Het resultaat is een veerkrachtig ecosysteem dat niet alleen bijdraagt aan de lokale biodiversiteit maar ook het welzijn van onze natuurlijke omgeving bevordert.
Fietsenstalling
In onze nieuwe centrale fietsenstalling laden E-bikers hun fiets nu gratis op met zonnestroom. Dit dankzij 59 zonnepanelen die als muren langs de fietsenstalling zijn geïnstalleerd.
Mark Boon van Koolen Energy Project die het project heeft gerealiseerd vertelt: “Het oude fietsenhok werd verplaatst en de oude zijkanten van hout moesten vervangen worden. Hierin zagen wij een mooie kans om zonnepanelen met een dubbele functie in te zetten. Een zonnepaneel is niet meer een product wat je alleen op een dak kwijt kan. Het is in heel veel situaties een fantastische vervanger van andere materialen die geen duurzame energie opwekken, en geeft een mooie uitstraling richting de buitenwereld.”
De 59 zonnepanelen van de fietsenstalling hebben een totaalvermogen van 25.370 Wp, en wekken naar verwachting ruim voldoende zonnestroom op om dagelijks tientallen E-bikes op te laden.
Poolauto
De poolauto van The Green Box is 1 van de slechts 25 Hyundai Ioniq 5’s ter wereld is die daadwerkelijk al bi-directioneel kan laden.
Deze V2G-technologie maakt het mogelijk om niet alleen de auto op te laden, maar ook om elektriciteit terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Dit bidirectionele laden stelt de auto in staat om te fungeren als een mobiele energieopslag, zowel thuis als in het openbare net. Tijdens piekuren laadt de auto op, en tijdens daluren, wanneer de vraag naar elektriciteit lager is, kan hij overtollige energie terugleveren aan het net. Dit draagt bij aan het verminderen van congestie in het elektriciteitsnetwerk en optimaliseert het gebruik van duurzame energiebronnen.
Een belangrijk voordeel van bidirectioneel laden is dat het slechts een beperkt effect heeft op de levensduur van de batterij. Doordat slechts 30% tot 70% van de batterijcapaciteit wordt benut voor het bidirectionele gebruik, blijft er voldoende marge over om de levensduur van de batterij te behouden. Dit maakt het mogelijk om de poolauto intensief in te zetten voor bidirectioneel laden zonder significante slijtage van de batterij.
Doordat de auto dus fungeert als een slimme batterij die elektriciteit opslaat tijdens goedkopere uren en teruglevert tijdens piekuren, kan de poolauto zichzelf extra snel terugverdienen. Dit maakt de inzet van de poolauto niet alleen milieuvriendelijk maar ook economisch rendabel, waardoor het een win-winsituatie is voor zowel gebruikers als het elektriciteitsnetwerk.
Vissenbos
Net zoals wij de beestjes langs de oever beschermen, doen wij dit nu ook onder water. Met de introductie van het zogenaamde vissenbos bieden we onze vijvervissen de mogelijkheid om te foerageren en zich te verschuilen voor roofdieren zoals aalscholvers en onze huisfuuten. Dit onderwaterbos fungeert als een veilige schuilplaats en een essentieel onderdeel van een gezond ecosysteem.
Het vissenbos biedt een rijke voedselbron voor verschillende aquatische dieren. Onze vijvervissen vinden er volop voedsel, zoals algen en kleine organismen, die zich aan de takken hechten. Bovendien dient het als extra voedingsbron voor andere waterdieren, waaronder amfibieën en insecten. Dit bevordert de biodiversiteit in en rond onze vijver.
De dichte structuur van het vissenbos biedt een uitstekende schuilplaats voor vissen om te ontsnappen aan roofdieren zoals aalscholvers en fuuten, die regelmatig in onze vijver worden waargenomen. Deze natuurlijke barrière helpt om de populaties van kwetsbare vissoorten te beschermen en te bevorderen.
Het vissenbos is een soort takkenril onder water, vergelijkbaar met een traditionele takkenril op het land, die onderdak biedt aan allerlei kleine aquatische dieren, waaronder slakken, waterinsecten en amfibieën. Hierdoor wordt het gehele ecosysteem in en rond onze vijver versterkt. Het stimuleert de natuurlijke interactie tussen verschillende soorten en draagt bij aan een veerkrachtiger ecosysteem.
Het vissenbos is volledig lokaal en circulair, omdat de takken afkomstig zijn van onze eigen campusknotwilgen. Door gebruik te maken van lokale materialen, verminderen we de ecologische voetafdruk en stimuleren we een duurzame omgang met onze natuurlijke hulpbronnen. Dit is een effectieve manier om het ecosysteem in en rond onze vijver te versterken.
Zonnedak
Op de daken van onze cleantech campus bevinden zich maar liefst 18.000 zonnepanelen.
Leuk weetje! Ook onze fietsenstalling heeft zonnepanelen. Deze zijn verticaal geplaatst.
De jaarlijkse elektriciteitsproductie van onze zonnepanelen is meer dan het totale verbruik op de campus. De groene stroom die overblijft wordt aan de directe omgeving geleverd, waarmee we actief bijdragen aan de verduurzaming van de lokale gemeenschap.
Een opmerkelijk kenmerk van onze zonnepanelen is hun oost-west oriëntatie, wat resulteert in een gelijkmatige energieproductie gedurende de dag. Deze doordachte opstelling maakt niet alleen efficiënt gebruik van beschikbaar zonlicht mogelijk, maar zorgt er ook voor dat we een hogere dichtheid van panelen op hetzelfde dakoppervlak kunnen realiseren.
Bovendien zijn onze zonnepanelen bi-facial, wat betekent dat ze zowel aan de voorkant als aan de achterkant zonlicht opvangen. Dit innovatieve ontwerp, in combinatie met de witte daken die extra zonlichtreflectie bevorderen en opwarming verminderen, draagt bij aan een nog hogere energieopbrengst.
Eendenkorven
Op onze cleantech campus hebben wij vijf eendenkorven op strategische plekken in onze vijver geplaatst. Deze korven, vervaardigd uit natuurlijke materialen zoals wilgentakken, riet en stro, bieden een huiselijke omgeving voor een diverse groep watervogels.
De eendenkorven zijn niet alleen de thuisbasis voor wel tien verschillende eendensoorten, maar op The Green Box maken ook andere vogels, zoals het waterhoentje, af en toe gebruik van deze beschutte plekken.
Een belangrijke functie van de eendenkorven is het bieden van een veilige haven voor eieren en de moedervogel tijdens het broedseizoen. Door deze bescherming wordt het broedsucces aanzienlijk verhoogd, van 40% naar bijna 90%. Dit draagt bij aan het behoud en het floreren van vogelpopulaties in en rondom onze vijver op The Green Box.
Takkenrillen
De takkenrillen op The Green Box zijn ontstaan door het hergebruik van afgesnoeide takken van onze knotwilgen en dragen aanzienlijke ecologische waarde voor zoogdieren, vogels, insecten, amfibieën en reptielen.
Het hout van de takken wordt op een natuurlijke wijze langzaam afgebroken dankzij de activiteiten van insecten, bacteriën en schimmels. Dit proces draagt bij aan een gezond ecologisch evenwicht en bevordert de biodiversiteit op ons terrein.
In de schaduw van de takkenrillen gedijen mossen, varens en paddenstoelen, waardoor een gevarieerde en natuurlijke begroeiing ontstaat. Aan de zonzijde floreren juist korstmossen, wat bijdraagt aan de diversiteit van het ecosysteem.
Een interessant aspect van de palen die de takkenrillen op hun plaats houden, is dat ze gemaakt zijn uit kastanjehout, niet uit wilgenhout. Deze keuze is bewust gemaakt om te voorkomen dat de palen, als ze van wilgenhout waren, onbedoeld zouden gaan groeien. Door te kiezen voor kastanjehout, behouden we niet alleen de gestructureerde vorm van de takkenrillen, maar behouden we ook een natuurlijke uitstraling op ons terrein.
Sedumdak
Het sedumdak ligt op een transformatorhuisje. Deze transformeert de transformator 10.000 volt (middenspanning) naar 230 volt (laagspanning) voor huishoudens en bedrijven.
Het sedumdak van het transformatorhuisje draagt bij aan meerdere positieve effecten. In de eerste plaats fungeert het als een effectieve koeling voor het huisje, wat niet alleen leidt tot aanzienlijke energiebesparingen maar ook de levensduur van de transformator verlengt.
Daarnaast draagt het sedumdak bij aan een stabiele waterhuishouding door tot wel 35 liter water per vierkante meter vast te houden. Dit bevordert niet alleen de duurzaamheid van het dak, maar draagt ook bij aan het verminderen van regenwaterafvoer problemen en het stimuleren van lokale wateropname.
Niet te vergeten is de luchtzuiverende functie van de sedumplanten, die fijnstof en CO2 uit de omgeving filteren en omzetten in zuurstof. Dit draagt niet alleen bij aan een gezondere leefomgeving maar onderstreept ook het belang van groene infrastructuren in stedelijke gebieden.
Tot slot fungeert het sedumdak als een aantrekkelijke habitat voor diverse vlinders en insecten, waardoor het de biodiversiteit versterkt. Dit draagt bij aan de biodiversteit en benadrukt het belang van het integreren van groene oplossingen in stedelijke infrastructuren.
- Wadi
- Omvormers
- Knotwilgen
- Laadplein
- Biodiversiteit
- Fietsenstalling
- Poolauto
- Vissenbos
- Zonnedak
- Eendenkorven
- Takkenrillen
- Sedumdak
Wadi
Een wadi, ook bekend als natuurlijk waterbeheer, stimuleert niet alleen de waterinfiltratie maar fungeert ook als een effectieve maatregel bij hevige regenval. Het voorkomt wateroverlast door het regenwater sneller af te voeren. Bovendien gaat een wadi niet alleen overstromingen tegen, maar bestrijdt het ook droogte door een gezond grondwaterpeil te bevorderen.
Tijdens stevige regenbuien speelt onze wadi een belangrijke rol in het afvoeren van het vele water. Het geleid het water behendig naar putten en filtratiebuizen, die vervolgens het overtollige water naar onze vijver leiden. Een leuke bijkomstigheid is dat deze buizen ook organisch materiaal tegenhouden, wat weer bijdraagt aan een gezonde nutriëntenbalans in de vijver. Een soort natuurlijke schoonmaakdienst, zou je kunnen zeggen.
Wat onze wadi nog meer geliefd maakt, is de positieve impact op de omgeving. Door waterminnende vegetatie te stimuleren, draagt het bij aan een groenere en levendige omgeving. Bovendien wordt de biodiversiteit versterkt, omdat de wadi een ideale habitat biedt voor verschillende planten en dieren.
En hier komt het beste deel: niet alleen voorkomt onze wadi overstromingen en bevordert het de biodiversiteit, maar het geeft ook het rioleringssysteem op onze campus wat ademruimte. Dus, naast zijn functionele rol, zorgt onze wadi voor een natuurlijke, veerkrachtige omgeving waarin water slim wordt beheerd. Dat is nog eens een slimme én groene oplossing!
Omvormers
In dit huisje transformeren de omvormers de gelijkstroom (DC) afkomstig van onze zonnepanelen naar wisselstroom (AC) voor de campus.
Onze doelgerichte aansturing van de omvormers, gebaseerd op het energieverbruik op de campus en de prijzen op de energiemarkt, leidt tot een optimaal rendement. Deze aanpak is speciaal ontworpen om duurzame energiebronnen efficiënt te benutten en de ecologische voetafdruk te minimaliseren.
Deze omvormers zijn geleverd door SolarEdge en onderscheiden zich door hun vermogen om te sturen op DC-spanning. Dit opent de deur naar directe koppeling op DC-niveau tussen zonnepanelen en diverse apparaten, waaronder bijvoorbeeld een electrolyser. Dit is niet alleen gunstig voor de huidige energiebehoeften op de campus, maar biedt ook mogelijkheden voor innovatieve toepassingen zoals waterstofproductie uit zonnestroom.
De strategische plaatsing van de omvormerhuisjes buiten is niet alleen ingegeven door brandveiligheidsoverwegingen, maar ook met het oog op efficiënte koeling. Deze positionering garandeert niet alleen de veiligheid van het systeem, maar draagt ook bij aan de duurzaamheid en betrouwbaarheid van de gehele energievoorziening op onze campus.
Knotwilgen
Wilgen behoren tot de boomsoorten in Nederland die de grootste aantrekkingskracht uitoefenen op insecten, en wel tot wel 728 verschillende soorten! De takken van wilgen vormen een levendige habitat waarin insecten overvloedig aanwezig zijn, wat op zijn beurt vogels en andere insecteneters aantrekt.
In de dichte takkenstructuur van wilgen vinden zangvogels, vleermuizen en andere kleine zoogdieren een geschikte plek om te broeden en te verblijven. De kroon van de wilg biedt niet alleen beschutting, maar ook een vruchtbare omgeving voor diverse dieren.
De schaduw die de wilg werpt, komt ten goede aan verschillende soorten vissen en amfibieën die in het water van de vijver gedijen. De gunstige omstandigheden onder de wilg dragen bij aan de biodiversiteit en het ecologisch evenwicht in onze vijver.
Historisch gezien werden de takken van knotwilgen voor diverse doeleinden gebruikt in en rondom huishoudens, zoals voor het maken van hagen, manden, meubels en speelgoed. Op The Green Box geven we een eigentijdse invulling aan het gebruik van wilgentakken door ze te benutten voor de creatie van takkenrillen. Deze toepassing draagt niet alleen bij aan de ecologische waarde van het terrein, maar ook aan het behoud van tradities en het duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen.
Laadplein
Bij The Green Box beschikken we over een laadplein met 20 laadpalen, wat neerkomt op 40 laadpunten. Van deze 40 laadpunten hebben er 10 een DC-aansluiting en 30 een AC-aansluiting. Dankzij zowel AC- als DC-laders kunnen we aan de diverse behoeften van elektrische voertuigen tegemoetkomen.
AC-laders leveren wisselstroom, terwijl DC-laders gelijkstroom leveren. Het verschil in laadsnelheid tussen AC en DC wordt grotendeels bepaald door het vermogen van de omvormer in de elektrische auto. Doordat DC-laders gelijkstroom rechtstreeks aan de batterij leveren, kunnen elektrische auto’s sneller worden opgeladen in vergelijking met het gebruik van AC.
Onze AC-laders bieden een maximaal laadvermogen van 22 kW, wat overeenkomt met een toevoeging van ongeveer 100 kilometer bereik per uur. Voor nog sneller opladen hebben we DC-laders met een maximaal laadvermogen van 40 kW, wat resulteert in een toevoeging van ongeveer 200 kilometer bereik per uur. Deze variatie in laadsnelheden stelt elektrische rijders in staat om de laadcapaciteit te kiezen die het beste past bij hun behoeften en tijdschema’s.
Als onderdeel van onze voortdurende inspanningen om de laadervaring te verbeteren, experimenteren we op ons laadplein met loadbalancing. Hierdoor kunnen meerdere auto’s tegelijkertijd efficiënt worden opgeladen, waardoor wachttijden worden geminimaliseerd en de beschikbare laadcapaciteit optimaal wordt benut.
Op zonnige dagen wordt je elektrische auto volledig opgeladen met zonnestroom, waardoor de impact op het milieu verder wordt verminderd. We geloven dat elektrisch rijden niet alleen een slimme keuze is voor individuele mobiliteit, maar ook een positieve bijdrage kan leveren aan een schonere en duurzamere toekomst. Bij The Green Box zetten we ons in om deze visie werkelijkheid te maken en elektrisch rijden nog aantrekkelijker te maken voor iedereen.
Biodiversiteit
Een fijne werkplek voor mens en dier. Daarom zetten wij ons in voor biodiversiteit. Ons bloemrijk grasland telt bijvoorbeeld 3000 vierkante meter, waarin we maar liefst 29 verschillende soorten kleurrijke bloemen hebben ingezaaid. Dat ziet er niet alleen prachtig uit, maar speelt ook een cruciale rol in het bevorderen van de biodiversiteit op ons terrein.
Ons terrein, en met name onze vijver, trekt namelijk een verscheidenheid aan dieren aan, waaronder vlinders, insecten en vogels. De natuurvriendelijke oever van onze vijver, begroeid met riet, fungeert als een aantrekkelijke schuilplaats en broedplaats voor vele diersoorten. Te midden van deze levendige habitat, komt de cruciale rol van insecten in ons ecosysteem duidelijk naar voren. Insecten vormen namelijk een onmisbare schakel in ons ecosysteem. Ze spelen een cruciale rol bij het bestuiven van maar liefst 80% van de Nederlandse planten, wat essentieel is voor het voortbestaan en de gezondheid van ons plantenrijk. Bovendien dienen insecten als een belangrijke voedselbron voor vele dieren.
Om de natuurlijke habitat van de dieren in het bloemrijke grasland te behouden, passen we een gefaseerde maaiing toe. Door dit gefaseerd maaien gedurende het jaar creëren we zones waarin dieren kunnen schuilen, nestelen en zich voeden. Deze aanpak houdt rekening met de levenscyclus van verschillende planten en dieren, waardoor we een constante bloei en activiteit in het grasland behouden. Het resultaat is een veerkrachtig ecosysteem dat niet alleen bijdraagt aan de lokale biodiversiteit maar ook het welzijn van onze natuurlijke omgeving bevordert.
Fietsenstalling
In onze nieuwe centrale fietsenstalling laden E-bikers hun fiets nu gratis op met zonnestroom. Dit dankzij 59 zonnepanelen die als muren langs de fietsenstalling zijn geïnstalleerd.
Mark Boon van Koolen Energy Project die het project heeft gerealiseerd vertelt: “Het oude fietsenhok werd verplaatst en de oude zijkanten van hout moesten vervangen worden. Hierin zagen wij een mooie kans om zonnepanelen met een dubbele functie in te zetten. Een zonnepaneel is niet meer een product wat je alleen op een dak kwijt kan. Het is in heel veel situaties een fantastische vervanger van andere materialen die geen duurzame energie opwekken, en geeft een mooie uitstraling richting de buitenwereld.”
De 59 zonnepanelen van de fietsenstalling hebben een totaalvermogen van 25.370 Wp, en wekken naar verwachting ruim voldoende zonnestroom op om dagelijks tientallen E-bikes op te laden.
Poolauto
De poolauto van The Green Box is 1 van de slechts 25 Hyundai Ioniq 5’s ter wereld is die daadwerkelijk al bi-directioneel kan laden.
Deze V2G-technologie maakt het mogelijk om niet alleen de auto op te laden, maar ook om elektriciteit terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Dit bidirectionele laden stelt de auto in staat om te fungeren als een mobiele energieopslag, zowel thuis als in het openbare net. Tijdens piekuren laadt de auto op, en tijdens daluren, wanneer de vraag naar elektriciteit lager is, kan hij overtollige energie terugleveren aan het net. Dit draagt bij aan het verminderen van congestie in het elektriciteitsnetwerk en optimaliseert het gebruik van duurzame energiebronnen.
Een belangrijk voordeel van bidirectioneel laden is dat het slechts een beperkt effect heeft op de levensduur van de batterij. Doordat slechts 30% tot 70% van de batterijcapaciteit wordt benut voor het bidirectionele gebruik, blijft er voldoende marge over om de levensduur van de batterij te behouden. Dit maakt het mogelijk om de poolauto intensief in te zetten voor bidirectioneel laden zonder significante slijtage van de batterij.
Doordat de auto dus fungeert als een slimme batterij die elektriciteit opslaat tijdens goedkopere uren en teruglevert tijdens piekuren, kan de poolauto zichzelf extra snel terugverdienen. Dit maakt de inzet van de poolauto niet alleen milieuvriendelijk maar ook economisch rendabel, waardoor het een win-winsituatie is voor zowel gebruikers als het elektriciteitsnetwerk.
Vissenbos
Net zoals wij de beestjes langs de oever beschermen, doen wij dit nu ook onder water. Met de introductie van het zogenaamde vissenbos bieden we onze vijvervissen de mogelijkheid om te foerageren en zich te verschuilen voor roofdieren zoals aalscholvers en onze huisfuuten. Dit onderwaterbos fungeert als een veilige schuilplaats en een essentieel onderdeel van een gezond ecosysteem.
Het vissenbos biedt een rijke voedselbron voor verschillende aquatische dieren. Onze vijvervissen vinden er volop voedsel, zoals algen en kleine organismen, die zich aan de takken hechten. Bovendien dient het als extra voedingsbron voor andere waterdieren, waaronder amfibieën en insecten. Dit bevordert de biodiversiteit in en rond onze vijver.
De dichte structuur van het vissenbos biedt een uitstekende schuilplaats voor vissen om te ontsnappen aan roofdieren zoals aalscholvers en fuuten, die regelmatig in onze vijver worden waargenomen. Deze natuurlijke barrière helpt om de populaties van kwetsbare vissoorten te beschermen en te bevorderen.
Het vissenbos is een soort takkenril onder water, vergelijkbaar met een traditionele takkenril op het land, die onderdak biedt aan allerlei kleine aquatische dieren, waaronder slakken, waterinsecten en amfibieën. Hierdoor wordt het gehele ecosysteem in en rond onze vijver versterkt. Het stimuleert de natuurlijke interactie tussen verschillende soorten en draagt bij aan een veerkrachtiger ecosysteem.
Het vissenbos is volledig lokaal en circulair, omdat de takken afkomstig zijn van onze eigen campusknotwilgen. Door gebruik te maken van lokale materialen, verminderen we de ecologische voetafdruk en stimuleren we een duurzame omgang met onze natuurlijke hulpbronnen. Dit is een effectieve manier om het ecosysteem in en rond onze vijver te versterken.
Zonnedak
Op de daken van onze cleantech campus bevinden zich maar liefst 18.000 zonnepanelen.
Leuk weetje! Ook onze fietsenstalling heeft zonnepanelen. Deze zijn verticaal geplaatst.
De jaarlijkse elektriciteitsproductie van onze zonnepanelen is meer dan het totale verbruik op de campus. De groene stroom die overblijft wordt aan de directe omgeving geleverd, waarmee we actief bijdragen aan de verduurzaming van de lokale gemeenschap.
Een opmerkelijk kenmerk van onze zonnepanelen is hun oost-west oriëntatie, wat resulteert in een gelijkmatige energieproductie gedurende de dag. Deze doordachte opstelling maakt niet alleen efficiënt gebruik van beschikbaar zonlicht mogelijk, maar zorgt er ook voor dat we een hogere dichtheid van panelen op hetzelfde dakoppervlak kunnen realiseren.
Bovendien zijn onze zonnepanelen bi-facial, wat betekent dat ze zowel aan de voorkant als aan de achterkant zonlicht opvangen. Dit innovatieve ontwerp, in combinatie met de witte daken die extra zonlichtreflectie bevorderen en opwarming verminderen, draagt bij aan een nog hogere energieopbrengst.
Eendenkorven
Op onze cleantech campus hebben wij vijf eendenkorven op strategische plekken in onze vijver geplaatst. Deze korven, vervaardigd uit natuurlijke materialen zoals wilgentakken, riet en stro, bieden een huiselijke omgeving voor een diverse groep watervogels.
De eendenkorven zijn niet alleen de thuisbasis voor wel tien verschillende eendensoorten, maar op The Green Box maken ook andere vogels, zoals het waterhoentje, af en toe gebruik van deze beschutte plekken.
Een belangrijke functie van de eendenkorven is het bieden van een veilige haven voor eieren en de moedervogel tijdens het broedseizoen. Door deze bescherming wordt het broedsucces aanzienlijk verhoogd, van 40% naar bijna 90%. Dit draagt bij aan het behoud en het floreren van vogelpopulaties in en rondom onze vijver op The Green Box.
Takkenrillen
De takkenrillen op The Green Box zijn ontstaan door het hergebruik van afgesnoeide takken van onze knotwilgen en dragen aanzienlijke ecologische waarde voor zoogdieren, vogels, insecten, amfibieën en reptielen.
Het hout van de takken wordt op een natuurlijke wijze langzaam afgebroken dankzij de activiteiten van insecten, bacteriën en schimmels. Dit proces draagt bij aan een gezond ecologisch evenwicht en bevordert de biodiversiteit op ons terrein.
In de schaduw van de takkenrillen gedijen mossen, varens en paddenstoelen, waardoor een gevarieerde en natuurlijke begroeiing ontstaat. Aan de zonzijde floreren juist korstmossen, wat bijdraagt aan de diversiteit van het ecosysteem.
Een interessant aspect van de palen die de takkenrillen op hun plaats houden, is dat ze gemaakt zijn uit kastanjehout, niet uit wilgenhout. Deze keuze is bewust gemaakt om te voorkomen dat de palen, als ze van wilgenhout waren, onbedoeld zouden gaan groeien. Door te kiezen voor kastanjehout, behouden we niet alleen de gestructureerde vorm van de takkenrillen, maar behouden we ook een natuurlijke uitstraling op ons terrein.
Sedumdak
Het sedumdak ligt op een transformatorhuisje. Deze transformeert de transformator 10.000 volt (middenspanning) naar 230 volt (laagspanning) voor huishoudens en bedrijven.
Het sedumdak van het transformatorhuisje draagt bij aan meerdere positieve effecten. In de eerste plaats fungeert het als een effectieve koeling voor het huisje, wat niet alleen leidt tot aanzienlijke energiebesparingen maar ook de levensduur van de transformator verlengt.
Daarnaast draagt het sedumdak bij aan een stabiele waterhuishouding door tot wel 35 liter water per vierkante meter vast te houden. Dit bevordert niet alleen de duurzaamheid van het dak, maar draagt ook bij aan het verminderen van regenwaterafvoer problemen en het stimuleren van lokale wateropname.
Niet te vergeten is de luchtzuiverende functie van de sedumplanten, die fijnstof en CO2 uit de omgeving filteren en omzetten in zuurstof. Dit draagt niet alleen bij aan een gezondere leefomgeving maar onderstreept ook het belang van groene infrastructuren in stedelijke gebieden.
Tot slot fungeert het sedumdak als een aantrekkelijke habitat voor diverse vlinders en insecten, waardoor het de biodiversiteit versterkt. Dit draagt bij aan de biodiversteit en benadrukt het belang van het integreren van groene oplossingen in stedelijke infrastructuren.