The Green Box Cleantech Campus: Innovatie en Groei in Q3 2024
Het derde kwartaal van 2024 op The Green Box Cleantech campus stond opnieuw volop in het teken van inspirerende ontwikkelingen en samenwerkingen.
We blijven ons wederom inzetten om de energietransitie te versnellen, samen met onze huurders – variërend van innovatieve start-ups tot ervaren bedrijven en cleantech-experts.
In dit artikel bespreken we onze belangrijkste activiteiten, verdeeld over de volgende thema’s.
– Oplaadmogelijkheden E-trucks Twente Milieu.
– Slimme Energieoplossingen in Actie: balanceren met Eddy Grid
– Meer uit het net halen: Transformatoren realtime monitoren met Oktogrid
– 80 studenten van Universiteit Twente en Vrije Universiteit Amsterdam op bezoek!
– Mechanical Engineering studenten doen afstudeerderonderzoek op The Green Box
Oplaadmogelijkheden E-trucks Twente Milieu
Sinds eind 2023 zet Twente Milieu nieuwe elektrische trucks in voor het ophalen van huishoudelijk afval. Dankzij de laadfaciliteiten op The Green Box kunnen de inwoners van Borne nu ook profiteren van stille en emissievrije afvalinzameling. De reden om op de cleantech campus te laden, is de congestie uitdaging van Twente Milieu op eigen terrein. Zodoende deze win-win situatie.
De E-trucks worden na hun werkdag aan onze DC-snelladers gekoppeld, die de voertuigen met 40 kW gedurende de avond en nacht volledig opladen. Zo kunnen de chauffeurs elke ochtend zonder vertraging op pad met een volle batterij.
Lennart Driessen, materieelmanager bij Twente Milieu, prijst de locatie: “Plug & Play, het werkt gewoon! The Green Box is goed bereikbaar en ideaal gelegen voor het legen van containers in Borne.”
Als cleantech campus zijn we trots op onze bijdrage aan de elektrificatie van het wagenpark van Twente Milieu. Ook ondernemers uit de regio die uitdagingen hebben met het opladen van elektrisch materieel, zijn welkom om gebruik te maken van de meer dan 40 laadpunten op onze campus. Neem contact met ons op via info@thegreenbox.com.
Slimme Energieoplossingen in Actie: balanceren met Eddy Grid
Onlangs hebben we op The Green Box met Eddy Grid een succesvolle proef afgerond waarbij we onze zonne-energieproductie slim hebben afgestemd op de marktdynamiek. Hiermee dragen wij bij aan het balanceren van het elektriciteitsnet, besparen wij kosten en zijn wij ook alvast klaar voor de toekomst.
In de komende jaren moeten Gesloten Distributie Systemen (GDS), zoals die op The Green Box, namelijk gaan bijdragen aan congestiemanagement. Dit is onlangs bepaald door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Door flexibel vermogen aan te bieden, zowel voor onszelf als voor onze aangesloten huurders, zoals Eaton, Solmax en Plug Power, helpen wij mee om het elektriciteitsnet stabiel te houden.
Op The Green Box zijn daarom nu al bezig met leren en experimenteren. Zo hebben we samen met het Solar Curtailment-product van Eddy Grid verschillende slimme technologieën getest op ons zonnedak van 7 megawattpiek (MWp). En testen wij binnenkort de waterstoftestopstelling van 6 MW die ook aangesloten is op ons GDS.
Met Eddy Grid worden zonnepanelen automatisch uitgeschakeld tijdens momenten van negatieve stroomprijzen. Dit voorkomt dat wij als campus betalen om stroom terug te leveren aan het net. De resultaten spreken voor zich:
7,3% van de tijd hebben we de zonnepanelen uitgeschakeld, wat een besparing opleverde van €564 per maand per MWp tijdens negatieve day-ahead prijzen.
Bij negatieve onbalansprijzen hebben we zelfs 16,7% van de tijd de panelen stilgelegd, wat ons €1.772 per maand per MWp opleverde.
Een bijkomend voordeel is de mogelijkheid om de benodigde hardware zelf eenvoudig te installeren. Eddy Grid leverde een klein kastje dat met de omvormers van onze zonnepanelen communiceert. Binnen twee weken was alles operationeel, en kon het testen direct beginnen.
De volgende stap: Batterijen
Binnenkort breiden we onze testen verder uit in samenwerking met Skoon Energy, waarbij we gebruikmaken van een batterijhub .Hiermee kunnen we energie opslaan en nog slimmer omgaan met de vraag en het aanbod van stroom. Door nu te investeren in slimme, duurzame oplossingen, maken we de weg vrij voor een stabieler, veiliger en kosteneffectiever energienet.
Transformatoren realtime monitoren met Oktogrid
Op The Green Box beheren en onderhouden we ons eigen elektriciteitsnetwerk. Dit netwerk, bestaande uit een 10kV ringleiding en 12 zware transformatoren, voorziet alle bedrijven op de cleantech campus van stroom.
Omdat er op ons terrein bedrijven zijn die diverse elektrische apparaten testen en produceren, zoals laadstations en waterstofelektrolysers, kan er sprake zijn van piekbelastingen.
Hoewel we al verschillende parameters meten, zoals spanning en stroom, wisten we weinig over de exacte toestand van onze transformatoren. Vandaar de samenwerking met Oktogrid, dat met akoestische sensoren realtime monitoring en voorspellend onderhoud van transformatoren mogelijk maakt.
Dankzij Oktogrid kunnen we de belasting gecontroleerd verhogen zonder de levensduur te verkorten of risico te lopen op onverwachte defecten. De eerste sensorgegevens tonen aan dat onze, soms 25 jaar oude, transformatoren in goede staat verkeren. Ook is er een verband zichtbaar tussen belasting, temperatuur en levensduur, waardoor we beter inzicht krijgen in de belastbaarheid van het netwerk. “Doorgaans worden de transformatoren tussen de 20-40% belast” vermeldt onze eigen Rien Veldsink, initiator van deze samenwerking.
Rien hoopt dat Oktogrid een industriestandaard wordt en dat dit project andere netbeheerders inspireert.
80 studenten van Universiteit Twente en Vrije Universiteit Amsterdam op bezoek!
Bij The Green Box geloven we sterk in de kracht van samenwerking en kennisdeling om de energietransitie te versnellen. In dat kader hadden we dan ook het genoegen om aan het einde van het collegejaar opnieuw een groep van zo’n 80 enthousiaste eerstejaars Mechanical Engineering studenten te verwelkomen van de University of Twente en de Vrije Universiteit Amsterdam. De studenten volgden het semester ‘Energy Transition & Sustainability’, waarin ze kennis maakten met verschillende vormen van conventionele en hernieuwbare energie. Het semesterproject, dat draaide om het in kaart brengen van de energiestromen op hun eigen universiteit, gaf hen een praktisch inzicht in de uitdagingen en kansen van de energietransitie.
Tijdens hun bezoek aan The Green Box kregen de studenten een unieke kijk in de toekomst van duurzame technologieën die de energietransitie mogelijk maken. Jos Blom van Koolen Industries opende het programma met een boeiend gastcollege, waarin hij zijn ervaring en inzichten deelde over de realisatie van duurzame energievormen en de technologische innovaties die daarbij nodig zijn. Met zijn uitgebreide kennis gaf Jos de studenten een helder beeld van de complexiteit en urgentie van de energietransitie.
Na het gastcollege kregen de studenten een rondleiding over de campus, verzorgd door Gerard Nijsse. Hier maakten ze kennis met de verschillende technologieën en projecten die op The Green Box worden ontwikkeld en toegepast. Deze interactieve rondleiding bood de studenten niet alleen een kijkje in de technische kant van de energietransitie, maar liet hen ook zien hoe theorie in de praktijk wordt gebracht op een cleantech campus zoals deze.
Docent Sathyanarayanan Nagasundaram, EngD reflecteerde op het bezoek: “Een zeer verhelderende ervaring die de studenten laat zien in welke fase de energietransitie zich momenteel bevindt.” We zijn trots dat we de studenten van de University of Twente en de Vrije Universiteit Amsterdam kunnen inspireren en hen kunnen laten zien waar hun toekomstige bijdragen aan de energietransitie liggen.
Mechanical Engineering studenten doen afstudeerderonderzoek op The Green Box
Afgelopen jaar hebben vier getalenteerde Mechanical Engineering studenten van de University of Twente hun afstudeeronderzoek bij ons uitgevoerd, met een gezamenlijke focus op een van de meest prangende vraagstukken op onze cleantech campus: duurzame warmtevoorziening.
De studenten Tim Dijkstra, Akbar Diushembiev, Kay Stapel, en Maheer Nawaz kregen de opdracht om te onderzoeken hoe The Green Box op een duurzamere manier in haar warmtevraag kan voorzien. Momenteel maken we gebruik van de biomassacentrale van het Ennatuurlijk warmtenet om het grootste deel van onze campus te verwarmen. Maar met het oog op de toekomst en onze duurzame ambities, willen we graag verder verduurzamen en onafhankelijker worden van biomassa en fossiele brandstoffen.
Het team werkte vanuit twee verschillende onderzoeksrichtingen:
- Alternatieven voor het integrale verwarmingssysteem – gericht op lage temperaturen.
- Alternatieven voor industriële proceswarmte – gericht op hoge temperaturen.
Tim Dijkstra heeft zich verdiept in het integrale verwarmingssysteem voor onze campus. Na grondig onderzoek kwam Tim met een innovatieve oplossing: het gebruik van drie variabele warmtepompen van 0,5 MW, 1,0 MW en 1,5 MW. Deze aanpak bleek het meest efficiënt om de warmtevraag van onze 80.000 vierkante meter aan kantoren, laboratoria en productiehallen te dekken. Tim’s diepgaande analyse en berekeningen zijn te lezen in zijn paper. (link komt eraan)
Naast Tim, hebben ook Akbar, Kay, en Maheer waardevolle bijdragen geleverd. Zij onderzochten de mogelijkheden voor het duurzaam voorzien in industriële proceswarmte, waarbij gekeken werd naar innovatieve technologieën en duurzame bronnen voor hoge temperatuur toepassingen.
Deze samenwerking met de studenten was niet alleen van grote waarde voor hen, maar ook voor ons als campus. De vraag om onze 80.000 vierkante meter op duurzame wijze met groene energie te verwarmen, en daarbij de huidige biomassacentrale te vervangen, is een serieuze uitdaging. We konden direct profiteren van hun frisse, theoretische kennis en tegelijkertijd kregen zij de kans om deze kennis in de praktijk toe te passen. Het was een win-winsituatie, waarbij de studenten ook waardevolle werkervaring opdeden in een professionele omgeving.
We kijken uit naar de verdere uitwerking van de onderzoeken en de toekomstige bijdragen van deze talentvolle ingenieurs aan de energietransitie.
Sluit ook aan op The Green Box!
Zoek je een kantoorruimte voor je bedrijf, meer informatie over onze duurzaamheidsinitiatieven, of een geschikte locatie voor een evenement? Op onze campus hebben we een breed scala aan opties, van kantoor- en vergaderruimtes tot flexplekken, met de extra luxe van een flinke netwerkaansluiting, gratis koffie en smakelijke lunches verzorgd door onze eigen cateraar.
Neem gerust contact met ons op voor meer details. We staan klaar om je te helpen!